Uitgangspunten

Ons uitgangspunt is dat een relatie waarin een van beiden autistisch is (of waarin beiden autistisch zijn) een gelijkwaardige relatie is. Binnen de relatie is het dus niet zo dat de één `normaal’ is, en de ander `abnormaal’. Zo’n relatie is neurodivers: de hersenen van beide partners hebben zich op een verschillende manier ontwikkeld. Dat heeft invloed op de gehele ontwikkeling, en daarmee ook op de manier waarop je als volwassene in de wereld staat en de manier waarop je functioneert.

Er zijn allerlei uitdagingen in zo’n relatie. Wanneer je de problemen die bij die uitdagingen horen wilt oplossen, heb je in de eerste plaats vertrouwen nodig in elkaar. Het is belangrijk om aan dat vertrouwen vast te houden, zelfs al heb je het idee dat je het kwijt begint te raken.

Bij het oplossen van problemen is het belangrijk om los te laten wat je als normaal ziet. Jullie beiden zijn een speciaal, uniek stel mensen. Jullie kunnen dus oplossingen vinden die speciaal en uniek zijn, precies op jullie beiden toegesneden. Ook dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar in het bijzonder voor neurodiverse relaties.