Blog

Altijd Navragen, Niets Aannemen

Altijd Navragen, Niets Aannemen

Het is de gouden regel in neurodiverse relaties: ANNA, oftewel Altijd Navragen, Niets Aannemen. De regel is ook wel bekend als NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander.

De regel komt elke relatie ten goede, maar in neurodiverse relaties is de regel echt onmisbaar, voor beide partners. Waarom die regel zo onmisbaar is, en waarom het zo moeilijk is om je aan de regel te onthouden, is het onderwerp hier.

Lees “Altijd Navragen, Niets Aannemen” verder

Je doet me pijn, je kwetst me

Je doet me pijn, je kwetst me

Wie een partner heeft in het autistisch spectrum zal het vast wel eens hebben meegemaakt. De mededeling “Je doet me pijn”, of “Je kwetst me als je dat zegt” leiden tot een ruzie. Die ruzie escaleert.

Ook bij neurotypische relaties kan zo’n opmerking tot moeilijkheden leiden, maar bij neurodiverse relaties leidt zo’n opmerking bijna per definitie tot een enorme ruzie.

Lees “Je doet me pijn, je kwetst me” verder

Niet attent

Niet attent

Als je partner bent van iemand die autistisch is, voel je je vaak te kort komen. Een voorbeeld. Je beste vriendin is ernstig ziek. Op je werk heb je een collega die vervelend tegen je doet. In de brievenbus zit een boete voor te hard rijden. Je breekt in tranen uit. Je partner vraagt: “Wat is er, ben je misschien ongesteld?”

Je partner voelt niet uit zichzelf wat je nodig hebt. Dat gevoel niet genoeg aandacht te krijgen, kan heviger en heviger worden. het kan er toe leiden dat je je eenzaam gaat voelen binnen je relatie. Dat is afschuwelijk. Het is dus van groot belang dat te voorkomen. Hoe kun je dat aanpakken?

Lees “Niet attent” verder

Autisme in het hoger onderwijs

Autisme in het hoger onderwijs


In een onderwijscolloquium heb ik geprobeerd om aan docenten uit te leggen wat autisme is, op zo’n manier dat ze zich er echt iets bij voor kunnen stellen.
Ook heb ik geprobeerd uit te leggen hoe je als docent je onderwijs zo kunt inrichten dat autistische studenten minder hindernissen ondervinden.
En dat het mooie is dat het onderwijs dan beter wordt voor iedereen.

Ik denk dat de uitleg over wat autisme is, en de uitleg over de gevolgen daarvan voor veel meer mensen interessant is dan alleen docenten in het hoger onderwijs.

Als je zelf autistisch bent, of je partner, heb je er ook veel aan. Ik ben daarom benieuwd wat je er van vindt!

Lees “Autisme in het hoger onderwijs” verder

Het probleem dat Tijd kan zijn

Het probleem dat Tijd kan zijn

Er is iets vreemds aan de hand met de tijd, bij autisme. Op tijd op een afspraak komen geeft niet alleen veel stress, maar lukt vaak ook niet. Soms komt iemand stelselmatig te laat; soms stelselmatig te vroeg.

Het is lastig, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de partner.

Hier wil ik bespreken hoe het zou kunnen komen, wat het precies is dat zo moeilijk is. En ik wil bespreken hoe je er mee om kunt gaan, wanneer je zelf autistisch bent of wanneer je de partner bent van iemand die autistisch is.

Lees “Het probleem dat Tijd kan zijn” verder

Hoe voel je je?

Hoe voel je je?

Wanneer je partner in het autistisch spectrum zit (neurodivers is), zul je waarschijnlijk gemerkt hebben dat de vraag `Hoe voel je je?’ weinig concreets oplevert. Dat kan er gemakkelijk voor zorgen dat je afstand ervaart, dat je het gevoel hebt dat je partner zijn of haar gevoelens niet met je deelt.

Het zit ingewikkelder in elkaar dan je op het eerste gezicht zou denken.

Lees “Hoe voel je je?” verder

Mijn autisme en mijn identiteit

Mijn autisme en mijn identiteit

Geen idee hebben wie je bent. Naar je verleden kijken, en allerlei fragmenten zien, die je moeilijk met elkaar in verband kunt brengen. Geen idee hebben wat je persoonlijkheid is, ook al zeggen anderen dat je een `sterke persoonlijkheid’ hebt. Meer lezen…

Autisme, blijven malen over een gebeurtenis: mini-trauma

Autisme, blijven malen over een gebeurtenis: mini-trauma

Als je autistisch bent ken je het wel: steeds blijven denken aan iets wat eerder gebeurde, en dat je niet lekker zit. Wat deed je fout? Wat bedoelde de ander precies? Wat heb je niet goed begrepen?

Rumineren, heet dat (en ik vermoed dat ook niet-autisten daar soms last van hebben).

Het vervelende is dat je het niet los kunt laten, en dat het veel negatieve emoties geeft: schaamte, angst, schuldgevoelens.

Hoe komt dat, en wat kun je er aan doen? Lees meer…

Interview: de kracht van autisme

Interview: de kracht van autisme

Voor de “Neurodiversity pride day” zijn vier vrouwen geïnterviewed over de positieve kanten van hun autisme, die ze in hun werk tegenkomen. Een van die vrouwen was ik.

Hier is het interview:

PISA, autisme, en een pleidooi voor neurodiversiteit

PISA, autisme, en een pleidooi voor neurodiversiteit

PISA test 15-jarigen over de hele wereld op hun kennis en vaardigheid van lezen en schrijven, wiskunde en natuurwetenschappen. Op het eerste gezicht heeft dat niets te maken met autisme en een gebrek aan diversiteit. Dat klopt. Het huidige PISA heeft daar niets mee te maken. Maar het PISA van de toekomst wel. Lees verder…

Saga Norén, autistische heldin

Saga Norén, autistische heldin

Saga Norén, autistische heldin

Waarom Saga Norén zoveel mensen aanspreekt

Impliciete verzoeken

Reclame: impliciet verzoek tot kopen

Communicatie is vaak lastig, in een neurodiverse relatie. Misverstanden komen in elke relatie voor, maar in een neurodiverse relatie waarschijnlijk toch wel wat vaker.

Wat helpt, om misverstanden te voorkomen, is om expliciet te communiceren, dat wil zeggen, zonder `verborgen’ boodschappen.

Impliciete verzoeken zijn een vorm van verborgen boodschappen. Hier een aantal stappen om verborgen verzoeken te herkennen, en explicieter te zijn.

Lees “Impliciete verzoeken” verder

Als je partner Asperger-syndroom heeft

Als je partner Aspergersyndroom heeft

Aan de titel kun je al zien dat dit boek, van Maxine Aston, al wat ouder is: in plaats van Asperger gebruiken we nu de term autisme spectrum.

Het bijzondere van dit boek, is dat het adviezen geeft aan wie partner is van iemand die autistisch is. Dat is zeldzaam.

Lees “Als je partner Asperger-syndroom heeft” verder

Autismespectrum stoornissen bij volwassenen

Autismespectrumstoornissen bij volwassenen

Annelies Spek is een bekende naam: ze is in Nederland een pionier op het gebied van volwassen vrouwen met autisme. Volwassen vrouwen zijn dubbel `achtergesteld’: autisme bij volwassenen wordt nog niet zo heel lang onderkend (en is lastiger vast te stellen, omdat veel diagnosehulpmiddelen op kinderen gericht zijn), en autisme bij vrouwen wordt vaak niet gezien, doordat het zich vaak op een andere manier uit als bij mannen.

Deze gids van Annelies Spek kun je zien als psychoeducatie (leren wat autisme inhoudt) die je zelf kunt uitvoeren, door het boek te bestuderen, en te vergelijken met jezelf of je partner, te bekijken wat je herkent.

Lees “Autismespectrum stoornissen bij volwassenen” verder