Hold me tight / Houd me vast

Hold me tight

Een neurodiverse relatie is natuurlijk in de eerste plaats een relatie. Goede adviezen voor willekeurige relaties zijn ook goede adviezen voor een neurodiverse relatie.

Haar uitgangspunt vind ik erg mooi. Een relatie, zo zegt ze, heeft te maken met hechting. Zoals kinderen hechting met hun ouders opbouwen, zo bouw je hechting op met je partner. Een goede hechting betekent dat je er op kan vertrouwen dat de ander er is als je hem of haar nodig hebt.

Vaak gaan relatietherapeuten er van uit dat je beter moet leren communiceren, of dat je onafhankelijker van elkaar moet worden. Daar is ze het niet mee eens, en ik denk terecht. Haar uitgangspunt is dat ze je wil helpen elkaar weer ten volle te vertrouwen.

In het boek beschrijft ze de stappen die ze neemt als twee partners bij haar komen. Bij elke stap geeft ze levendige voorbeelden, en ze geeft je oefeningen die je zelf kunt doen.

Die stappen zijn:

De Demon dialogen herkennen

“Demon dialogen” zijn ruzies of nare gesprekken die steeds weer volgens hetzelfde patroon optreden. Op die momenten moet je, zo schrijft ze, beseffen dat niet één van beiden de schuldige is, maar dat het patroon zelf de schuldige is. Dat patroon leren herkennen is stap 1.

De gevoelige plekken vinden

Die demon dialogen ontstaan wanneer een van beiden, zonder het in de gaten te hebben, op een “gevoelige plek” van de ander “trapt”. Die gevoelige plekken in de gaten krijgen, zowel van jezelf als van de ander, is stap 2.

Hier is het dat autisme een belangrijke rol kan spelen. Weten dat iemand autistisch is kan helpen om de gevoelige plekken te vinden. Ik zal op deze site in de loop der tijd een aantal van dat soort gevoelige plekken bespreken.

Overnieuw beginnen als je op een demon dialoog stuit

Wanneer je herkent wanneer je in zo’n escalerend patroon verwikkeld raakt, en je hebt de gevoelige plekken van jezelf en je partner in kaart gebracht, kun je zo’n dialoog stoppen en opnieuw beginnen.

“Oh ja, door wat ik zei kreeg je het idee dat je niet perfect genoeg was, toch?”

“Ja, en toen reageerde ik afwijzend en dacht jij dat ik emotioneel afstand neem toch?”

En verder…

Het boek gaat verder. Over kunnen vergeven over trauma’s”momenten waarop je je echt in de steek hebt gelaten, die je partner serieus zal moeten leren nemen, en hoe je verder tot elkaar komt.

Maar deze eerste drie stappen brengen je al heel veel verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.