Wie ben ik?

Vrouw met bril

Mijn naam is Sylvia Stuurman. Wie meer over mij wil weten kan mijn blog volgen.

Deskundige

Ik ben universitair docent Informatica, en doe onderzoek naar autisme en software engineering vanuit die functie. Ik ben daardoor goed ingevoerd in de wetenschappelijke literatuur rond autisme.

Om grip te krijgen op hoe relaties werken heb ik het basisjaar Transactionele Analyse gevolgd, inclusief veel training om te leren coachen, bij Linda Hoeben. Transactionele analyse heeft een mooie filosofie, die ik onderschrijf. De uitgangspunten zijn dat mensen “OK” zijn (waardevol, het waard volledig geaccepteerd te worden in wie ze zijn), dat iedereen zelf kan denken (dat wil zeggen dat het niet de coach of therapeut is die bepaalt in welke richting iemand zich ontwikkelt), en dat ieder z’n eigen levensverhaal of levensscript voortdurend kan veranderen. Mensen kunnen op elk moment op een andere manier tegen zichzelf gaan aan kijken.

Op het vlak van relaties biedt de transactionele analyse veel aanknopingspunten die laten zien hoe je van alles in beweging kunt zetten in je relatie.

Ik ben bezig aan de bachelor Psychologie. Ik interesseer me daarbij zowel voor de manier waarop mensen `werken’ en de verschillen daarin, als voor manieren waarop je iemand kunt steunen bij het vorm geven en zin geven aan het leven.

Ervaringsdeskundige

Op twee verschillende manieren ben ik ervaringsdeskundige.

In de eerste plaats werd bij mijn huidige partner zo’n 15 jaar geleden, toen hij met een depressie naar de psychiater ging, vastgesteld dat hij het syndroom van Asperger heeft (tegenwoordig wordt dat precieze onderscheid niet meer gemaakt, en wordt er aangegeven dat iemand in het autistisch spectrum zit).

Voor ons beiden verklaarde dat veel. Het was me van het begin af aan al duidelijk dat hij anders was dan andere mensen.

We zijn ons beiden gaan inlezen, in de vorm van boeken, wetenschappelijke artikelen, en blogs. Het werd me steeds duidelijker waar allerlei problemen in onze relatie mee te maken hadden. Dat betekende niet dat die problemen direct oplosbaar waren, maar heel langzamerhand hebben we beiden, stapje voor stapje, een manier gevonden waarin autisme geen obstakel meer vormt in de relatie.

In de tweede plaats werd er bij mij, toen ik tegen een burn-out aan zat, ook geconstateerd dat ik in het autistisch spectrum zit. Bij mij is de communicatieve kant juist heel sterk ontwikkeld. Dat verklaart ook waarom we in onze relatie tegen dezelfde problemen aan liepen als de problemen die je tegen komt in relaties waarin een van beiden niet autistisch is.

Het mooie daarvan is dat ik problemen van beide kanten goed kan begrijpen en invoelen.

Auteur

Tenslotte ben ik auteur van het boek Autisme is geen puzzel, waarover je een pagina vindt op deze site.