Als je partner Asperger-syndroom heeft

Als je partner Aspergersyndroom heeft

Aan de titel kun je al zien dat dit boek, van Maxine Aston, al wat ouder is: in plaats van Asperger gebruiken we nu de term autisme spectrum.

Het bijzondere van dit boek, is dat het adviezen geeft aan wie partner is van iemand die autistisch is. Dat is zeldzaam.

Informatie

Het boek is in twee delen gesplitst. Het eerste deel bevat informatie over autisme (het Asperger syndroom).

Het lastige daarvan is natuurlijk dat er veel meer boeken zijn met informatie over autisme (het boek Autismespectrum stoornissen bij volwassenen is een voorbeeld). Dat soort boeken kunnen veel uitgebreider informatie bieden, en zijn daardoor veel completer, dan een boek dat vooral adviezen wil geven aan partners van mensen die autistisch zijn.

Het informatiegedeelte is daardoor nogal mager.

Mooi is wel dat er een apart hoofdstuk is over het vermoeden dat je partner autistisch is. Helaas wordt er in dat hoofdstuk geen enkel advies gegeven over wat je in zo’n geval zou kunnen doen (anders dan het boek lezen). In het hoofdstuk over het aanvragen van een diagnose wordt wel gesteld dat je, als partner, niet moet proberen de zaak in de ene of de andere richting te forceren.
Maar er is niets te vinden over hoe je er mee om kunt gaan wanneer je er van overtuigd bent dat je partner autistisch is, terwijl hij of zij daar niets van wil weten.

Adviezen

De hoofdmoot van het boek bevat adviezen, over hoe je je relatie kunt verbeteren. Die adviezen zijn erg goed.

Je kunt merken dat de auteur jarenlange ervaring heeft, in een praktijk waarin ze paartherapie geeft, en partners van autisten steunt.

De nadruk ligt op communicatie, en dat is terecht. Het eerste wat je op de een of andere manier goed lopend moet zien te krijgen is communicatie: wanneer dat niet goed gaat, gaat niets goed in je relatie.

Het enige kritiekpuntje dat je zou kunnen geven, is dat ze bij het geven van de adviezen vaak uitgaat van wat normaal is, versus wat autistisch is. Ik denk dat het in een relatie veel beter werkt wanneer je daarvan afziet, en niet meer denkt in termen van normaal of gestoord (of welk ander woord dan ook).

Maar afgezien van dat ene kritiekpuntje, zijn de adviezen in dit boek bijzonder de moeite waard. Een voorbeeld is het advies om niets in te vullen, wanneer je luistert naar je partner: om te vragen in plaats van aan te nemen dat je wel weet wat hij of zij bedoelt.

Aan te bevelen?

Het boek is zeker aan te bevelen voor partners van mannen of vrouwen die autistisch zijn. Het helpt je om met andere ogen naar je partner te kijken, en het staat vol met waardevolle adviezen die je stuk voor stuk uit kunt proberen.


Gegevens

Als je partner Aspergersyndroom heeft

Maxine C. Aston

Uitgeverij Nieuwezijds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.