Perfectionisme

Boom in sneeuwlandschap
Niet perfect; wel de moeite waard

Ruzies ontstaan vaak wanneer de een, zonder het in de gaten te hebben, een gevoelige plek van de ander raakt. De ander voelt zich aangevallen, en gaat in de “tegenaanval” of trekt zich terug, waarop de een zich in de steek gelaten voelt.

Een van de manieren om dat soort ruzies te voorkomen is om elkaars gevoelige plekken te leren kennen. Perfectionisme is een gevoelig punt dat je vaak bij autisme ziet.

Hoe komt je aan perfectionisme?

Natuurlijk is perfectionisme niet iets exclusiefs voor autisme. Je ziet het bijvoorbeeld bij mensen die ouders hadden die heel kritisch waren. Ze kregen wel altijd te horen wast ze fout hadden gedaan, maar nooit wat ze goed hadden gedaan.

Die mensen krijgen het gevoel “Ik ben pas de moeite waard als ik alles perfect heb gedaan”.

Vaak neemt dat echt de vorm aan “Ik heb pas recht van leven wanneer ik alles perfect heb gedaan”.

Het is goed te begrijpen dat zoiets een erg gevoelig punt is. Wanneer iemand die op die manier perfectionistisch is het gevoel krijgt dat de ander kritiek heeft, volgt een tegenaanval of trekt iemand zich volledig terug.

Bij autisme

Bij autisme is er nog meer aan de hand. Wanneer je autistisch bent, is de wereld onvoorspelbaar. Dat is de reden dat je van regelmaat houdt. Regelmaat schept orde, en orde schept voorspelbaarheid.

Je neemt bovendien ook veel details waar, en vooral details die “niet kloppen” vallen op. Dat soort details zijn extra verstoorders van de voorspelbaarheid die je zo hard nodig hebt.

Het is dus heel logisch dat veel autisten van zichzelf perfectie eisen. Anders dragen ze zelf bij aan die onvoorspelbaarheid waar ze niet tegen kunnen.

In relaties zie je ook vaak dat iemand die autistisch is de “schuld” van het mislopen van communicatie bij zichzelf legt. het idee wordt dan: “Als ik alles perfect doe krijgen we geen ruzie meer”. Elk misverstand krijgt dan een zware lading, want de partner die autistisch is “heeft het dan niet perfect gedaan”.

Hoe ga je er mee om?

In de eerste plaats is het nodig dat je beiden inzicht krijgt in het mechanisme. Het is dan niet zo dat de één het perfectionisme “af moet leren”, of dat de ander moet proberen er voor te zorgen dat het lijkt alsof de één alles perfect doet.

Nee, de bedoeling is dat je beiden begrijpt wat er aan de hand is als er een ruzie ontstaat op die manier. Je kunt proberen rekening te houden met je perfectionistische partner. Kritiek heeft een erg zware lading. Je kunt je afvragen of kritiek leveren eigenlijk wel nodig is. Je kunt samen overleggen hoe je gesprekken zo zou kunnen voeren dat het perfectionisme er geen kwalijke rol in kan spelen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Advies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.